Möte Arkivcentrum Blekinge inställt!

MÖTET INSTÄLLT pga. dåligt väder.
Nytt datum 7 eller 8 maj, 2018.

 

Den 28 februari åker länsarkivarien och två styrelseledamöter från KLAF till Arkivcentrum i Blekinge i Bräkne-Hoby. Blekingearkivet tog över ”stafettpinnen” från förra gången då Kalmar läns Arkivförbund var värd i Kalmar. Inbjudna var då länsarkivet från Skåne, Blekinge och Kronoberg.

 

Program

  • Dagen börjar kl. 10.30 med samling och kort presentation av deltagare och Blekingearkivets verksamhet.
  • En presentation av Föreningen Sveriges Länsarkivaries e-arkivprojekt och samtal om projektet och länsarkivariernas roll.
  • Diskussion om Dataskyddsförordningen och på vilket sätt den kan komma att påverka våra arkivverksamheter.
  • Efter lunch samtalar vi om hur vi hanterar ”regionöverskridande” verksamheter samt kommunicerar arkivering och dokumenthantering med dem.
  • Vi pratar om eventuella satsningar på kompetensutvecklingsinsatser för styrelse/personal.

 

Ölands museum Himmelsberga – ny medlem i Kalmar läns Arkivförbund

Får vi lov att presentera….

Ölands museum Himmelsberga, det senaste tillskottet bland Kalmar läns Arkivförbunds medlemmar!

1959 invigdes Norrgården på Ölands Museum Himmelsberga. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden.

Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden.

Byn Himmelsberga är en del av östra Ölands kulturlandskap och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck. Himmelsberga har sedan 1959 utvecklats med fler gårdar, en vacker konsthall, galleri, kaffestuga och butik.

Ölands museum Himmelsberga ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund som är en paraplyorganisation för Ölands 33 hembygdsföreningar.

Bilden ovan är hämtad från Ölands museums hemsida och visar en akvarell över byggnaderna i radbyn Himmelsberga.

Att lägga gårdarna på rad längs bygatan var ett resultat av de medeltida landskapslagarna, vilket utgjorde rättesnöret för hela byns utformning. För Ölands del var det Östgötalagen som gällde. Utgångspunkten var själva bytomten, en stor rektangulär yta vars gränser noga stakades ut. Inom denna bytomt fick så varje enskild gård sin tomt. I Himmelsberga lades bygatan rakt igenom bytomten och därmed blev byn en dubbel radby, bebyggd på gatans båda sidor.

För mer inforamtion om Ölands museum Himmelsberga gå in på http://www.olandsmuseum.se/