Synd och skam i arkiven

Välkommen till Arkivens dag 11 november 2017!

Tema: Synd och skam

Om sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma i arkiven.

Om synen på moral och omoral, om skampålar och skämskuddar, om de som varit moralens väktare och de som brutit mot normerna, om fakta och fake news, och kanske om ett och annat klippt kvitto.

Om allt detta handlar Arkivens dag 2017.

I arkiven finns ögonvittnesskildringarna, berättelserna från dem som var där. De som brutit mot normerna finns ofta rikt representerade i arkiven. Gör en tidsresa med oss och lär dig mer om vår tid genom dåtidens värderingar!

Börja fundera redan nu vad Ni vill visa upp och hör av er till Kalmar läns Arkivförbund som är samordnare för Arkivens dag i Kalmar län!

E-post: klaf@oskarshamn.se
Telefon: 0491-880 32


Funderingar och frågeställningar kring årets tema Synd och skam

  • Vad har arkivinstitutionerna som bevarar och förvaltar känslig information för ansvar?
  • Får man visa upp vad som helst och hur är det med sekretessen i arkiven? Befäster man det skamliga med sekretess?
  • Är det någon skillnad på vad som var skamligt för 10, 20, 50 eller 100 år sen och vad som anses vara skamligt eller syndigt idag?
  • Att föda barn utom äktenskapet tex var förr i tiden både skamfyllt och en synd enligt den kristna tron. Ser det likadant ut idag?
  • Är det okej att använda dåtidens ”elände” för att locka besökare? Var går gränsen?
  • Andra ämnen på temat synd och skam – häxprocesser i Sverige, synd och skam på nätet, näthat, skämskudde/skampåle/flashback, dåtidens tukthus, ogifta mödrar, otrohet, status – att inte ha råd, de svenska mentalsjukhusen/psykiatrisk vård för länge sen, prostitution, synd och skam i den kristna tron, Martin Luther, nykterhetsrörelsen, p0lisarkiv, lyteskomik då och nu/humor, freakshow, klädkoder, könsroller/roller – hur ska man vara som tjej/kille? Medeltidens sexliv, offentlighet och sekretess, ”rätten att bli glömd”, PuL – personuppgiftslagen, vad finns inte i arkiven? censurerade föreställningar, filmcensur, tidningsankor, m.m, m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.