Program Arkivens dag 14 november 2020

Arkivens dag tema för 2020 är ”Svart på vitt”.

Här kommer programmet för Arkivens dag i Kalmar län att ligga. Kalmar läns Arkivförbund återkommer med mer information så fort vi har någon.

Årets Arkivens dag kommer att se annorlunda ut än tidigare år, men vi försöker anpassa oss efter det rådande läget med Covid-19-pandemin. Hur arrangörerna väljer att utforma sina aktiviteter under Arkivens dag kommer se olika ut.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta länsarkivarien som är regional samordnare för Arkivens dag i Kalmar län.

NYBRO KOMMUN
Designarkivet

Arkivens dag på Designarkivet – Digital utställning
Att ha något svart på vitt är ett bildligt uttryck för att ha något bekräftat, att ha bevis och dokumentation. På Designarkivet är vi vana att tänka bildligt men årets tema öppnar även upp för en mer bokstavlig tolkning. I våra sammanhang hänvisar uttrycket snarare till en färgsättning: en svart mönsterfigur mot en vit botten. Ej att förväxla med vitt på svart!

Med anledning av Covid-19 kan vi inte ha öppet hus som vi brukar under Arkivens dag. Därför har vi istället satt ihop en digital utställning som visar skisser, textilier och trycksaker av kända och mindre kända formgivare. Från linjärt till måleriskt, figurativt och abstrakt, geometriskt och organiskt – i Designarkivets samling har vi svart på vitt hur svart på vitt kan användas i oändliga variationer.

Den digitala utställningen visas på skärm utanför. Designarkivets kontor och är tillgänglig vardagar 10-16 och helger 10-14 till och med 18/12. Utställningen finns också tillgänglig att titta på hemifrån via Designarkivets hemsida.

Datum: 2020-11-14 – 2020-12-18
Tid: 10:00 – 16:00
Besöksadress: Designarkivet, Pukebergarnas väg 24, 38234 Nybro
Kontaktperson: Maija Zetterlund, maija.zetterlund@designarkivet.se

Länk till webbplats: http://www.designarkivet.se

Bildtext: Affisch
Fotograf: Textilmönster ”Computer Column” (1975), Astrid Sampe

BORGHOLMS KOMMUN
Ölands museum, Himmelsberga

OBS! PROGRAMMET INSTÄLLT PÅ HIMMELSBERGA! DE SKA FÖRSÖKA LÄGGA UT MATERIAL DIGITALT I STÄLLET, SÅ HÅLL UTKIK!

Vi visar upp gamla styrelseprotokoll från Ölands hembygdsförbund i vår kaffestuga!  Tillgång till hembakat fika i vår kaffestuga.

Tid: 12:00 – 16:00

Besöksadress: Ölands Museum Himmelsberga , Himmelsberga Bygata 1
Kontaktperson: Maria Karlsson, 0485561022, kontoret@olandsmuseum.com

http://olandsmuseum.se/

NYBRO KOMMUN
Nybro kommunarkiv

På grund av pågående pandemi kommer Nybro kommuns program endast finnas tillgänglig på nätet. Ca en vecka innan Arkivens dag planerar man att lägga ut en Youtubefilm om amatörfotografen Lisa Mattson. Håll utkik!

Bild: Fotograf Lisa Mattson

Till årets Arkivens dag kan Nybro Kommunarkiv med glädje presentera – amatörfotograf Lisa Mattson – aktiv kring förra sekelskiftet i Nybro Köping.

Hennes fotografiska gåva består av en samling på 300 glasplåtar och skapar en tidskapsel över en svunnen tid.  Lisa Mattson föddes 1873 i Blekinge och flyttade 1888 till sin släkting skulptör Anton Wahledow i Kalmar. Hon hade en konstnärlig begåvning och blev även en skicklig träsnidare. Till sin karaktär var Lisa Mattson allt från rättskaffens och omtänksam till rådgivande i brydsamma situationer kryddat med humor. En samtida röst säger: ”Det var ett nöje att träffa Lisa och höra hennes sakliga och vettiga tal och hennes småroliga historier”.

Till vardags var Lisa Mattson inledningsvis kontorist i fru Wilhelmina Blomdells omfattande affärsrörelse i Nybro, för att senare sadla om till bankkassörska. Utöver detta var hon politiskt engagerad som ordförande i pensionsnämnden och är omnämnd i boken Nybro Historia.

Slutligen hade Mattson tre yrkesverksamma syskon i Nybro; Anna – manufaktur, Axel – konditori och Hilda – sjukvård. Det är brorsbarnen, Anna-Lisa Mattsson och Vivi Nilsson, som har donerat denna unika samling av glasplåtar och kamera.

Länk till filmen ”Svart på vitt” om amatörfotografen Lisa Mattson hittar du här: https://youtu.be/8CeQyjTLdNU

Välkommen att besöka Nybro kommuns arrangemang på nätet!

VÄSTERVIKS KOMMUN
Norra Kalmar läns föreningsarkiv och Västerviks kommunarkiv 

Välkommen till Arkivens dag med Norra Kalmar läns Föreningsarkiv och Västerviks kommunarkiv. I år har Arkivcentrum i Västervik en Corona-anpassad Arkivens dag. De har temat ”Svart på vitt” men också sitt eget tema ”Förändring”.

Västerviks Arkivcentrum har inget öppet hus i år på grund av Covid-19, utan programmet finns endast digitalt på Facebook och hemsida.

Norra Kalmar läns föreningsarkiv
Norra Kalmar läns Föreningsarkiv kommer att redovisa de förändringar de gjort och som de planerar att göra. Detta kommer att presenteras på föreningsarkivets egna facebooksida.

Föreningsarkivet kommer att visa hur de omorganiserar sina affischer/ritningar/kartor, hur de arbetar i arkivet och med arkivet, hur de arbetar med sitt fotoarkiv. De kommer också visa hur de förbättrat och förenklat och gjort det enklare att hitta det man söker och hur de gör när någon vill ha tag i en artikel m.m.

Bilder med beskrivande text kommer att läggas upp löpande och allmänheten kan på så sätt ta del om vad som händer i föreningsarkivet.

Eftersom alla inte har Facebook kommer Norra Kalmar läns Föreningsarkiv presentationer även finnas på Arkivcentrums hemsida.

Västerviks kommunarkiv
Västerviks kommunarkiv har tolkat årets tema ”Svart på vitt” som: ”att vi inte lovar något vi inte kan hålla”.

Under förra årets Arkivens dag, lovade kommunarkivet att deras äldre kartor och ritningar skulle blir sökbara, därför kommer de i år presentera ett urval av vad de har. Arbetet med kartor och ritningar är fortfarande inte klart till 100% utan pågår parallellt med det dagliga arbetet.

Bild: Så här kan en ritning se ut från 1871. ”Fasadritning af huset No 15 i stadens Södra qvarter” I hörnet finns beskrivningen av när Magistraten tog beslutet av att godkänna denna byggnadsritning, i detta fall den 20 november 1871. I dag heter kvarteret Fläsklösa, huset har nummer nr 6 och ligger i hörnet Hamngatan 33/Torggatan 4 i Västervik. Ritningen tillhör Västerviks kommunarkiv.

Program
Bilderna på hemsidan (se länk nedan) kommer finnas tillgänglig från fredagen den 13/11 kl 12:00 till fredagen 20/11 kl 12:00.

På hemsidan kommer det finnas information om vilka kartor och ritningar det finns, det går också lätt  kontakta Västerviks Arkivcentrum via formuläret på deras hemsida.

Besöksadress: Inget öppet hus på Västerviks Arkivcentrum i år, programmet är endast digitalt.

Länk till webbplats:
https://www.vastervik.se/Kommun-och-politik/Arkiv-slaktforskning-och-kommunens-historia/Kommunala-och-enskilda-arkiv/

Västerviks visarkiv

På grund av striktare restriktioner i hela Kalmar län kommer inte bildspelet att kunna visas i Västerviks biblioteks lokaler. 

Länk till bildspel.
Länken fungerar inte förrän 08.15 den 13 november.
Bildspelet kommer också att publiceras på Västerviks biblioteks facebooksida från kl 08.00. https://www.facebook.com/Vasterviksbibliotek

Ett bildspel på årets tema: ”Svart på vitt” är Västerviks visarkivs bidrag till årets Arkivens dag. Bildspelet tar upp olika aspekter av temat ”Svart på vitt”, utifrån olika föremål ur Västerviks visarkivs samlingar. Idolvykort från sekelskiftet 1900 samsas med demo-skivor insända till VisFestivalen på 2000-talet. Vi ger också svar på frågan: varför är pianots tangenter vita och svarta?


Bildtext: Inte bara på ett piano är tangenterna vita och svarta. Det är likadant på ett orgelharmonium. Den här orgeln kom som gåva till Västerviks visarkiv 2014. Innan dess hade orgeln används i samma småländska familj sedan 1950-talet. Men orgeln är äldre än så! Crescendo-fabriken i Skövde byggde orgeln under perioden 1900-1925.

Tid: 11:00 – 14:0

Varmt välkommen att fira Arkivens dag med Västerviks visarkiv på nätet!

OSKARSHAMNS KOMMUN
Biologiska museet

Biologiska museet kommer framför allt att visa och berätta om sina växtsamlingar.

Program:

10.00-12.00 Visning av Biologiska museets samlingar

Besöksadress: Gyllings väg 9, Oskarshamn
Länk till webbplats: https://www.bimon.se/
Fotograf: Åke Rühling

Välkommen till Biologiska museet!

TORSÅS KOMMUN
Torsås bibliotek

Torsås bibliotek uppmärksammar Torsåsfödde kåsören Cello med föredrag av kännaren Erik Andersson. Lördagen den 14 november kl. 11.00-12.00

OBS! Föranmälan senast 13 november då det är begränsat antal platser. Föranmälan till Torsås bibliotek telefon: 0486-33370  eller till biblioteket@torsas.se

Välkommen!