Kalmar läns Arkivförbund

– Med tanke på arkiven!

KLAF nyhetsbrev 2018.1 ute nu!

Posted by on Jun 15, 2018

Efter en intensiv vår blir allt nu lite lugnare då vi går in i sommarmånaderna.

För Kalmar läns Arkivförbund har våren inneburit en del nya åtaganden bland annat i form av ett projektuppdrag från landstinget där KLAF står som projektägare för handlingsplan för enskilda arkiv som arkivförbundet tillsammans med arkiven ska arbeta med.

KLAF:s medlemmar och allmänheten har möjlighet att konsultera KLAF:s arkivarie för uppdrag gällande arkiv och arkivhantering.

Vi är också mitt uppe i planeringen av årets studieresa för sina medlemmar. Vi hoppas att även denna resa, som den förra, blir en succé. Boka in datumen 27-28 september redan nu! Det är ”först till kvarn” som gäller.

Även detta år arrangeras Arkivens dag och i år är det extra festligt då Riksarkivet fyller 400 år och Arkivens dag har hållit på i 20 år! Det är väl värt att fira? Fest och glädje är också årets tema.

GDPR, GDPR, GDPR…
Alla har vi väl hört detta ord och våndats. Den 25 maj i år trädde den nya EU-lagen i kraft och de flesta av oss är kanske något omtumlade så här efteråt. Men det gick ju bra. Datorerna gick inte sönder och livet verkar trots allt pågå ungefär som vanligt.

I arkivförbundets nyhetsbrev kan du läsa mer om detta och lite till!

Trevlig läsning!

 

Kalmar läns Arkivförbund önskar alla en riktigt skön sommar!

Här kan du hämta KLAF nyhetsbrev 2018.1.

 

 

Read More

Viktig information om GDPR

Posted by on Maj 21, 2018

Från och med den 25 maj 2018 införs Dataskyddsförordningen (GDPR, General Data Protection Regulation) som styr hantering och lagring av personuppgifter. Förordningen gäller alla EU länder och ersätter den svenska Personuppgiftslagen (PuL). Den syftar till att ge dig ett starkare skydd och respekt för din integritet. Här är några exempel på vilka rättigheter och regler som GDPR innebär:

 – rätt till åtkomst till de egna personuppgifter

 – rätt att få sina personuppgifter borttagna från hanteringar och register om personen så önskar

 – ökade krav på klargörande för hur och varför personuppgifter lagras och hanteras

 – krav på att personuppgifter inte lagras längre tid än nödvändigt

Kalmar läns Arkivförbund vill med denna information förtydliga hur och i vilket syfte vi lagrar och hanterar våra medlemmars personuppgifter.

 

Kalmar läns Arkivförbund hanterar och lagrar personuppgifter*:

 – Medlemsregister (Visma)

 – Fakturering av medlemsavgift (Visma)

 – Kontaktuppgifter på arkivförbundets hemsida

 – E-postlistor (t ex anmälan till kurser, studieresor m.m.)

Kalmar läns Arkivförbund åtar sig att hålla sina medlemmars personuppgifter uppdaterade.

*Personuppgifter som Kalmar läns Arkivförbund hanterar och lagrar:
• namn

• adress

• e-postadress

• telefonnummer

 

För mer information om hur KLAF behandlar personuppgifter, kontakta arkivförbundet klaf@oskarshamn.se

För mer information om GDPR, gå in på datainspektionens hemsida www.datainspektionen.se

 

Här kan du ladda ner en informationsfolder om GDPR:
KLAF information om GDPR 2018-05-25

Read More